Recensie | What doesn’t kill us – Scott Carney

Hoe vaak heb je vroeger wel niet gehoord: “pas op anders vat je kou”? Kou wordt gezien als iets om voor op te passen, om je tegen te kleden, om maar vooral te zorgen dat je het niet koud krijgt. Als gevolg zijn we veel te comfortabel geworden. Maar van een beetje kou ga je niet dood.

In het boek What doesn’t kill us reist onderzoeksjournalist Scott Carney naar Polen om aan de wereld te laten zien dat de Nederlandse Wim Hof een fake is. Hij gelooft niet dat Hof zijn methode kan leren aan anderen. En dat trainen met Hof ervoor zorgt dat je zwaar onderkoeld raakt. Sceptisch begint hij aan zijn training in de sneeuw en als snel gaat de knop om en klimt hij ook met -30 een berg op.

De rest van het boek gaat hij opzoek naar wetenschappelijk bewijs dat de methode werkt, laat hij zijn eigen VO2 max testen voordat hij aan de Wim Hof methode begint, en na zes maanden dagelijks ermee trainen. Hij spreekt met anderen die de methode gebruiken in een breed scala van atletische sporten en hij beklimt Kilimanjaro in twee dagen, zónder shirt.

Een rondje internet brengt een hoop filmpjes en lof verhalen van mensen die de Wim Hof methode gebruiken; ijsbaden, koud douchen en diep ademhalingstechnieken. Dit boek is voor de sceptici die denken ‘yeah right…’.

Waar veel van deze boeken doodsaai zijn en wetenschappelijk feitje na feitje presenteren, houdt Scott Carney het boeiend, en neemt hij je mee op zijn eigen reis zonder dat het boek echt alleen om hem draait. Een aanrader dus voor iedereen die meer over het onderwerp wil weten.

Laat een reactie achter